За нови учителски протести съобщи Янка Такева: За да имат успех

...
За нови учителски протести съобщи Янка Такева: За да имат успех
Коментари Харесай

Янка Такева: Учителите са готови да щурмуват и парламента, ако не получат 1900 лева заплата

За нови училищен митинги заяви Янка Такева: 

За да имат триумф младежите, всичко зависи от учителите освен в България, само че и в целия свят. Съжалявам, че толкоз късно се сетиха нашите представители в Народното събрание, че би трябвало да се погрижат и за народа си. Не е признат бюджетът, чакаме удължение. Направихме десетина пъти срещи с министъра на финансите и договорихме увеличението на работните заплати в Сектор " Средно обучение " от 1 януари 2023 година, като средствата са заложени в бюджета.

Това сподели ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на " България заран " по.

По думите ѝ става въпрос за 546 млн. лева

" От тях и за нарастване на работните заплати на учителите, на непедагогическия личен състав, тъй че чакаме в най-скоро време приемането на бюджета, тъй като годината си отива. И на този стадий средствата ще бъдат задоволителни за покриване на инфлационните процеси. Сещаме се за учителите в навечерието на 24 май и 1 юни, или на 15 септември, само че учителят е една доста значима служба за публичното развиване, а трудовото заплащане на хората, работещи в образованието, е ниско ", добави Такева.

Тя разясни, че има напрежение измежду учителите.

" Ние сме подготвени да излезем на протестни дейности. Синдикатът на българските учители се приготвя от 3 месеца за това. Минималната работна заплата и началната на преподавател, излизайки от университет, не би трябвало да бъде по-ниска от 1900 лева А тях ще ги достигнем с това нарастване, което ще върнем от 2023 година ", разяснява ръководителят на Синдиката на българските учители.

Попитана какво би трябвало да се промени в образователните проекти и стратегии, тя отговори: " От 2 години има работни групи, които работят да усъвършенстват образователните стратегии по другите образователни дисциплини. Ние сме съвсем подготвени. Дълги години водим полемика, тъй като българското обучение има предимство пред другите просветителни системи, тъй като даваме необятна общообразователна подготовка за възпитаници и студенти. Отличаваме се в Европа и света. Много деликатно би трябвало да променим образователните проекти, изключително за 1 и 4 клас. "

Такева акцентира, че сега към 2300 пенсионирани учители работят у нас.

А с отпуснатите им пари, които са поискали, те ще могат да подобрят и храната за предучилищните групи. Такева не скри, че са подготвени и да влязат в Народното събрание: " Не си разрешават да ни ухажват, учителят е високо образован човек, държат се с почитание и почит. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР